Most, hogy a google is lépett egy nagyot a flash ellen azzal, hogy mától a chrome alapesetben betölti ugyan, de nem indítja el a flash bannereket,

végleg eljött a html5/css3 bannerek ideje.

Mielőtt megvonnánk a vállunkat, hogy na és, mi számít ez, iPaden már mióta nincs flash, álljon itt két beszédes szám: a rich media hirdetések 90%-a az asztali gépeken még napjainkban is flash, és minden második felhasználó chrome böngészőt használ. (a mobil platformot már régebben elvesztette a flash)

A flash hamarosan visszaszorul majd a játékoldalakra és speciális helyekre, például kiosz alkalmazásokba, de szép lassan onnan is el fog tűnni (még valamikor ’98-ban kezdtem el dolgozni a Macromedia Flash 2-vel, szóval szép hosszú időt töltöttem el a programmal… de ez már mit sem számít)

Mielőtt végignéznénk, hogy milyen eszközök állnak most rendelkezésre a html5/css3 hirdetések készítéséhez, nézzük meg előbb, hogyan érinti ez a változás a reklámipart?

Miért jó ez a hirdetőknek?

Mert az a banner, ami eddig csak a weben futott, és amihez mobilra külön backupot kellett csináltatni, most mindehol egyformán működni fog. Mndenhol. iPaden, androidon, windows 10-en stb…. És talán az adblock megoldások elől is könnyebb lesz elrejtőzni;)

Miért jó az olvasóknak?

Mert a flash valóban terhelte a gépet, pörgette a processzort, merítette az aksit, túl biztonságosnak sem volt mondható. És mert most már mobilon is megkapja ugyanazokat a szép, animált bannereket, amiket addig csak pc-n élvezhetett:) (És mivel a tartalomért nem máshogy, mint hirdetések nézésével fizet, így segít eltartani, fenntartani kedvenc blogját, portálját…)

Miért jó a fejlesztőknek?

Az nem jó, hogy eddig minden egységes volt, kerek, kézben tartható, uniformizált; mostantól pedig itt a szabadság, a lehetőségek… wait a minute, lehet, hogy ez is jó?:)
Fejlesztőként nem jobb, de nem is feltétlenül rosszabb a helyzet, lsd később.

Miért jó a google-nek?
Mert több rich media banner lesz mobilon. Mert a chrome menőbb lesz. Mert a google már átállt hmtl5-re: AdMob, AdWords, DoubleClick, YouTube… és mert végül csak igaza lesz Steve Jobsnak:))

Miért jó az Adobe-nek?
Na, nekik nem igazán jó. A Flash CC ugyan ad lehetőséget html5 mentésre, de például az Adobe Edge Animate, ami egy igéretesen induló html5 szerkesztő volt, jelenleg éppen nem letölthető állapotban van…

És akkor a lényeg: Milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre html5 hirdetések, bannerek fejlesztéséhez?

Sok próbálkozás, tesztelés után (a fizetős verziókat eleve kihagyva) jelenleg három használható megoldás található (a negyedik a full hand made, egyedileg kódolt css3+javascript kombó, de arról meg nincs mit írni)

A három, tesztelt és jónak talált megoldás közül kettő egyébként google projekt, a harmadik pedig élvezi a google (szóbeli) támogatását… Véletlen? Aligha…:))

Jöjjön tehát a Swiffy, a GWD és a GreenSock.

A

Swiffy

 

egy egészen kézenfekvő és egészen jól működő megoldás (annyira, hogy az AdWords is ezt használja flash html5 konverzióra…:), amely lehetővé teszi, hogy a meglévő swf fájljainkat html5 fájllá konvertáljuk, akár online, akár a Flashből (ugyanis extensionként is letölhető)

Egészen jó eredményt érhetünk el vele – sima animációknál gyakorlatilag semmi gondja nem akad, mindent szépen bepakol egyetlen html fájlba és kész is a html5 banner.

Amiket nem tud: multilink, 3D, stream, AS3 is korlátozottan
Amit tud: vektor, fontok, bitmap, animáció, minden oldschool flash truváj.

 

GWD, vagyis

Google Web Designer

Szintén Google fejlesztés, lényegében egy html5 banner készítő eszköz. Elég sok mindent tud, főleg ahhoz képest, hogy még beta verzió. Banner template-ek, DoubleClick és AdWords integráció, vizuális szerkesztő felület, timeline, web fontok stb. Valószínűleg a de facto banner fejlesző eszköz lesz hamarosan. Vagy már most is az?

 

GreenSock, pontosabban a

GASP

, ami egy javascript animációs library (van ám flash verzió is, de ugye annak lassan annyi…)

Szupergyors, szuper animál, szuper mindent, de tényleg; Viszont kézi kódolást igényel, mert nincs hozzá wysiwyg szerkesztő. Kézműves bannerek előre! A profik választása.

 

Meglévő flash banneredet szeretnéd konvertálni? – Swiffy

Egyszerűen szeretnél html5 bannert összedobni? – GWD

Nem baj, ha kódolnod is kell, de legyen kicsi és gyors? – GASP

Itt a html5 bannerek szép új vllága.

Ha neked, cégednek, ügyfelednek, barátaidnak és üzletfeleidnek vagy bárkinek szüksége lenne html5 bannerre, írj bátran🙂

 

update

Közben újabb eszközt találtam, legyen meg itt is

A createjs a flash Pro CC-vel működik együtt, és szép canvas animációt csinál. Aki használja a flash cc-t, annak ez is megoldás lehet.