A tűzijáték elmaradását követelő facebook csoport körüli felhajtást érdemes kicsit továbbgondolni.
Ez talán az első eset Magyarországon, hogy közösségi médiából induló kezdeményezés átviszi a ménsztrím média ingerküszöbét.

Látszólag jó ügyért látszólag sok ember látszólag egységesen lépett fel, és ettől – no meg az uborkaszezon okozta krónikus hírhiánytól:) – felkapta a bulvár, felkapta a helyi politika, majd az országos média és végül még a magasságos politika is.

Pedig egyértelmű, hogy sem a tömegmédia, sem a politika nem érti a közösségi médiát: félnek az ismeretlentől, nem tudnak vele mit kezdeni…
Nem értik, nem ismerik. Félnek.

Csak azt látják, hogy ez egy látszólag erős civil kezdeményezés, hiszen 240 000* ember áll mögötte.
Pedig lájkolni egy meglehetősen demagóg csoportot a facebookon csak látszólag tekinthető civil kezdeményezésnek: a magát atomerőműhöz láncoló greenpeace aktivista vagy a saját szababidejében rászoruló időseket segítő eltökéltsége mennyiben mérhető össze egy farmville ajándékküldés és egy I <3 Palacsinta csoporthoz csatlakozás közötti kattintással?

Aki valóban segíteni akar, az például felhívja a 1749-et…

És amikor a kormányszóvivő bejelentette, hogy mégis lesz tűzijáték, a csoport üzenőfalán hatalmas pörgéssel mintegy 232 (darab, nem ezer) hozzászólás jelezte, mi is a tényleges ereje a csoportnak.

Nem vonom kétségbe a csoport alapítójának jóindulatát, a csatlakozók segítőkészségét – bár ettől még álszentnek és demagógnak tartom a kezdeményezést: képzeljük el a reakciókat, ha például mondjuk az Mszp vagy a Jobbik állt volna vele elő először…:) – viszont azt gondolom, hogy a fentiek okán kerülhettek csupán reflektorfénybe.

Annyi hozadéka talán mégis lesz az ügynek, hogy megindul egy párbeszéd a közösségi média tényleges jelentőségéről, erejéről, és legközelebb talán már nem fog a reklámos – félreértésből – ujjongani.

 

*: hogy mennyire kevés vagy sok az a 240 000 ember: a NEM, NEM FOGOK HAVI 1190 FT-OT FIZETNI A FACEBOOKÉRT 2010. AUGUSZTUS 27-TŐL hoaxcsoportnak például 70 000 tagja van.

 

a facebook botrányokról: A botrány, a botrány az egészséges.

trackback to mandinerhttp://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/2123224