Alkalmazás fejlesztés és google play marketing, avagy a sikeres android alkalmazás titka.

Az alábbi levelet kaptuk:

Üdv!

A Google Play Áruházon keresztül jutottunk el Önökhöz. Magán vállalkozók vagyunk és van egy egyszerű játékunk viszont a letöltésünk igen kevés. Láttuk,hogy Önöknek magas a letöltöttségük. Az lenne a kérdésünk,hogy hogyan tudunk elérni Mi is nagy letöltést?
Előre is köszönjük válaszukat!

Mivel azt gondolom, hogy sokakat érdeklő kérdésről van szó,  levél helyett inkább itt válaszolok.

A legfontosabb: az alkalmazás ugyanolyan termék, mit bármi más, tehát a klasszikus  marketing szabályai is ugyanúgy érvényesek rá.

A sikeres alkalmazás titka

Sokszor már a fejlesztés elkezdése előtt meg lehet becsülni, nagyjából mekkora igény lesz az alkalmazásunkra – és így nem ér kudarc, ha nem produkálunk milliós számokat.

Erre jó példa a Főzdefeszt appunk, amelynek minden egyes kiadása néhány száz  letöltést produkált csupán, mivel egy szűk érdeklődő réteget céloz meg, és összesen csak néhány napig van aktualitása. Összességében mégis ezer letöltés körül járunk.

Tehát a tartós siker egyik szabálya, hogy sokakat érdeklő, és az érdeklődést sokáig fenntartani képes alkalmazásunk legyen.

Nagyon sok múlik az időzítésen. Amikor az akasztófa játékunk kijött, az első hónapban közel 50 ezres letöltést ért el, mert nem volt más magyar nyelvű akasztófa alkalmazás a piacon – pedig volt rá igény.

Egy másik jó példa az időzítésre a Rejtő Jenő összes alkalmazásunk, amellyel mindenképpen elsőként szerettünk volna megjelenni, ezért már az első napon, amikor a jogdíjak lejártak és legálisan használhattuk a szövegeket, publikáltuk az appot – még úgy is, hogy ez a nap január elseje, új év napja volt.

Az érdeklődés fenntartásának legjobb módja a rendszeres frissítés, új és új tartalom: például az akasztófa játékunk három év után ötven frissítésen van túl, és néhány javítástól eltekintve minden egyes frissítés új szavakat, új tematikát, új élményeket adott a játékosoknak.

Nagyon fontos, hogy figyeljünk a felhasználói visszajelzésekre: olvassuk a hozzászólásokat, ha indokoltnak érezzük, válaszoljunk is, és hallgassunk rájuk: nagyon sokszor remek ötleteket kaphatunk, amelyek javítják az appunkat, vagy olyan hibákra mutathatnak rá, amelyet mi magunk nem is észlelünk, mert csak egyes hardvereken jönnek elő stb.

A rendszeres frissítés emellett szépen növeli  a google play oldalunkon a telepítések számát, ez pedig előrébb sorolja alkalmazásunkat a találati oldalon.

Szintén szépen növelheti a letöltésszámot, ha az alkalmazásunk nem csupán egy nyelvű, hanem készítünk a nyelvi mutációkat. A Sherlock Holmes összes című alkalmazásunk például megtáltosodott, amikor magyar és angol nyelven is publikáltuk (igaz, hogy angolul jóval többen beszélnek, mint magyarul, viszont angolul több volt a konkurencia – de a két letöltés egymást támogatja, így angolul is az első helyen áll az alkalmazások között)

Járható út lehet egy már sikeres app koppintása, jó esetben némi hozzáadott értékkel felturbózva (pl a flappy bird vagy 2048 klónok).
De sajnos hiába érezzük jónak pl. a Memória játékok alkalmazásunkat, annyira sok hasonló játék van, hogy nehéz kitűnni.

De természetesen az eredeti ötlet az, amit a piac igazán díjaz (és magunk is szívesebben fejlesztjük:)

Az is lehet a siker titka, ha nem találjuk fel a spanyol viaszt, hanem meglévő tartalmakat a megfelelő módon, a felhasználói igényeknek megfelelően tálalunk. Erre jó példák a beszédes nevű a Kötelező olvasmányok hangoskönyv és a Diavetítő alkalmazásaink:)

És persze ott vannak még a kötelező körök, de gondolom, ezeket a lépéseket mindenki megteszi:
Amikor feltöltjük az alkalmazásunkat az áruházba, érdemes az összes lehetőséggel élni, amit a Google biztosít illetve ajánl:  megfelelő cím, rövid leírás, hosszú leírás (figyelve a lehetséges kulcsszavakra!), screenshotok telefonra és tabletre, youtube videó az app működéséről stb.

Ha bannert is integrálunk az alkalmazásunkba, ügyeljünk arra, hogy ne legyen tolakodó, zavaró, ne rontsa el a felhasználói élményt. Kipróbálhatunk több szolgáltatót, de alapvetően erre is az az igaz, amit a play áruházra írtam: próbáljuk kivülállóként nézni az alkalmazásunkat. Lehet, hogy egyes banner formátumok magasabb bevételt ígérnek, de mivel elriasztják a felhasználókat, végül is rosszabbul járhatunk, mint ha hagyományos bannerrel. Tapasztalatom szerint a felhasználók nem szeretik, átverősnek érzik p. az olyan bannereket, amelyek teljes képernyőn jelennek meg olyankor, amikor nem várja (tehát pl egy interstitial banner jevésbé zavaró helye nem a szint eleje, hanem a vége)

Beszélhetnénk még az alkalmazás áráról is, de nem biztos, hogy fizetős android appra kellene alapoznia az üzleti tervét egy induló, kis magyar cégnek…:)
(…illetve:(

 

A sikeres alkalmazás-marketing

Elkészült az alkalmazásunk, feltöltöttük, frissítgetjük, javítgatjuk, és mégsem növekszik a letöltések száma… Mit tehetünk ilyenkor, avagy mi kell a sikerhez?

Először is türelem. A Flappy Bird sem az első héten futott be.

Másodszor szerencse. Miért pont a Flappy Bird futott be?

Harmadszor jó alkalmazás. (Bár akkor miért pont a Flyappy Birds futott be…?:))

Előfordulhat, hogy az alkalmazásunkkal, játékunkkal van valami baj.
Nem szép grafikája. Sok benne a hiba. Unalmas a játékmenet. Nem jó a neve. Nem elég érdekes a koncepciója. Van már tucatnyi hasonló. stb.

Kudarc esetén érdemes átgondolni, hogy tudunk-e valamit változtatni, javítani. De előfordulhat egy még oly jónak is tűnő ötletről, hogy valamiért nem működik, nem érdekli az embereket. Ilyenkor ne habozzunk elengedni, felhagyni a fejlesztéssel, és új ötletek megvalósításába fogni.

Ha viszont hiszünk az alkalmazásban, mégsem kattannak rá az emberek, kezdjük el gondozni, felépíteni alkalmazásunk karrierjét.

Az első lépés a Play Áruház oldalunk átvizsgálása. Mindent kitöltöttünk-e, mindenhol releváns, figyelemfelkeltő képi és szöveges tartalom van stb.
Ellenőrizzük mobilon, tableten és asztali böngészőben is, mert másképp mutatja a Google.
És próbáljuk meg objektív szemmel nézni: Mi magunk az oldal alapján letöltenénk-e? Ha nem, miért nem?

A Google a kulcsszavak mellett a telepítések (kumulatív) száma és az értékelés (vélemény) alapján rangsorolja alkalmazásunkat, vagyis: jó app és rendszeres frissítés, ennyi elég a sikerhez:)

OK, megvan. Hogyan tovább?

Használjuk a közösségi médiát.

Készítsünk az alkalmazásnak facebook oldalt, osszuk meg, posztoljuk ki a twitterre, a google + oldalunkra, keressünk android appokkal foglalkozó g+ csoportokat, ahol szintén  posztolhatunk az appunk megjelenéséről, frissítéséről. Készítsünk videót, ami bemutatja az app működését.

Használjuk a SEO-t.

Legyen saját weboldalunk vagy blogunk, és használjuk is!
(Például írjunk ilyen posztokat, mint ez, tele az alkalmazásainkra mutató linkekkel, majd jól osszuk meg:)

Keressünk más tematikus oldalakat, blogokat, link gyűjteményeket, ahol ajánlhatjuk az alkalmazásunkat.

Használjunk AdMob, facebook hirdetést. Tegyünk próbát kisebb összeggel, különböző kreatívokkal, és figyeljük az eredményt

Ha nincs elég elkölthető pénzünk, de van más sikeres alkalmazásunk (amelyben valószínűleg van AdMob banner:), akkor használhatunk keresztpromóciót is: beállíthatjuk, hogy a sikeres appunkban egy ideig az új alkalmazásunk hirdetése fusson – és ez persze nem kerül semmibe.

Ha az alkalmazás lehetővé teszi – például egy játék – használjuk ki a Google Play Játékok nyújtotta lehetőségeket

Töltsük fel az alkalmazásunkat minél több alternatív app store-ba:

http://apps.opera.com/
https://www.aptoide.com/
https://developer.amazon.com/
http://www.1mobile.com/
http://developer.mobango.com/
http://developer.getjar.mobi/
http://seller.samsungapps.com/
http://www.lgworld.com/cms
http://www.appszoom.com/
http://www.apkfiles.com/
http://www.apk4fun.com/

 

Összefoglalva, a sikeres android alkalmazás receptje: jó ötlet, jól megvalósítva, jókor publikálva, jól publikálva, rendszeresen frissítve, kitartóan promotálva.